2018. február 7-én megérkezett hozzánk második EVS önkéntesünk, Kovács István, Pityu, a „Building ourselves together” című projekt részeként. Pityu a Felvidékről érkezett, és akárcsak az első EVS önkéntesünket, Gábort, őt is partnerszervezetünk, a TANDEM n.o. támogatta, támogatja mind az ideutazása előtt, mind az ittléte ideje alatt.

Az EVS program sikerét jelzi, hogy Pityu Gábortól hallott a lehetőségről, ők korábban már ismerték egymást.
Pityu magyar nyelv- és irodalom, illetve történelemtanár, Nyitrán végezte tanulmányait. Pár év tanári munkatapasztalat után úgy döntött, szeretne megismerni alternatív oktatási módszereket, ezért jelentkezett az önkéntes programra. Ittléte alatt az Alapítvány több tevékenységébe is bekapcsolódik: a Rogers Akadémián a diákok mentorálásába segít be, az projektcsapat részeként pedig lehetősége van megismerni a nemzetközi oktatási projektek világát.

Az EVS program részeként a fiatalok biztonságos háttérrel láthatnak világot, olyan tapasztalatokat gyűjtve, melyek mind szakmai, mind személyes fejlődéshez hozzásegítik őket. A Building ourselves together-projekt célja, hogy egy fiatalnak lehetősége legyen Magyarországon tölteni 4,5 hónapot, és eközben megismerkedjen a szervezetünk tevékenységeivel. A közös munka során az önkéntes betekintést nyerhet abba, mi hogyan alkalmazzuk a rogers-i személyközpontú alapelveket, a non-formális és az informális tanulás elveit mindennapjaink során.
Üdv a csapatban Pityu, reméljük, mindkettőnk számára élvezetes és hasznos lesz a közös munka!

A projekthez az Európai Unió Erasmus + programja nyújtott támogatást.
Projekt azonosító: 2017-3-HU01-KA105-046899
Támogatási összeg: 2921 euró

Sziasztok, Kovács István vagyok Felvidékről, Szlovákiából. 2018. február 7-én érkeztem a Rogers Alapítványhoz az EVS önkéntességi programján, a Building ourselves together -projekt keretén belül. A programba a Rogers felvidéki partnerszervezetének, a TANDEM, n.o. segítségének köszönhetően kapcsolódhattam be.
Tanulmányaimat Nyitrán, a Konstantin Filozófus Egyetemen végeztem, magyar nyelv és irodalom – történelem tanári szakon. Később általános és középiskolás tanárként is dolgoztam néhány évet a Nyitra környéki Zoboralján, a szórványmagyarság településein.
Az EVS önkéntességi programjába főleg a Rogers Akadémia miatt kapcsolódtam be – szerettem volna első kézből tapasztalatot szerezni az alternatív oktatásról. Úgy gondolom, hogy ideje a hagyományos iskolák sokszor merev programjába egy kis frissességet, új szempontokat bevinni.
Két hetes ittlétem alatt már az Akadémia és az Alapítvány életébe is bekapcsolódhattam. Az Akadémián tanári tapasztalataim miatt az irodalom és a történelem témáiban tudtam segíteni a diákok és a tanárok munkáját. Az Alapítvány munkájába a nemzetközi pályázatok révén nyertem betekintést.
Véleményem szerint a Rogers Alapítványnak és Akadémiának köszönhetően sok új, hasznos és értékes tapasztalatot, információt fogok szerezni, amelyek segíteni fognak abban, hogy munkámmal elősegítsem az iskolai és más közösségek és egyben önmagam fejlődését.